среда, 11. јул 2012.

Lazanja od tikvica

Recept za musaku od tikvica sam pronašla u časopisu Sale&pepe, pa sam ga isprobala, izmenila i doradila i evo šta je ispalo


Lazanja od tikvica - 2in1 ručak – ručak za dva dana
Lagano jelo za vruće leto
Potrebno je
oko 4 velike tikvice, zavisi od toga koju količinu želite da pravite,
(koristim pleh veličine 26x20)
1 tegla paradajza bakina tajna (ako koristite gotov paradaiz sos za spagete, kao sto sam navela u ovom receptu, nisu potrebni so i drugi zacini Umesto ovog sosa može da se koristi sok od paradaiza i onda bi trebalo tikvice posoliti po ukusu posle prženja).
¼ koluta kackavanja - oko 120g (po zelji moze bilo koji, ali isprobala sam sa dimljenim sirom sa Kalenic pijace, tezga gde se prodaje Panasovic maslinovo ulje i odlicno se uklapa u ovo jelo).
Listovi svezeg bosiljka (ili susenog, onda stavite malo vise).
Ulje i brašno za przenje (za przenje uvek koristim Palmino ulje, jer je stabilno na visokim temperaturama i ne menja svoju nutritivnu vrednost pri zagrevanju, a pri tom je neutralnog mirisa i ukusa. Može da se koristi i ulje od grožđica ali je dosta skuplje, a ako deca traže ustipke za večeru svaki drugi dan, ne isplati se J
Ako su tikvice sasvim lade ne treba da ih ljustite vec ih samo operite i isecite na
2-3 mm debljine, uvalajte u brašno i pržite na ulju sa svake strane po minut 2 dok ne omekšaju. (u međuvremenu  uključite rernu da se zagreje na 200 )
Ređanje u pleh  

Sipajte malu kutlaču (za sosove) paradajza,
zatim poređajte tikvice,

preko rendani sir i nekoliko listova bosiljka
i tako oko tri puta, završite sa sirom. Ostavite par listova boljiljka za dekoraciju.
Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko pola sata. (ne treba da se pokriva folijom - tako se napravi fina krckava korica od sira)

Deca uglavnom ručaju u vrtiću, a za Milosa i mene je dovoljno pola ovog pleha, drugu polovinu stavim u tupperware posudu za kuvana jela (ili neku drugu koja se dobro zatvara) do sutra (ili prekosutra :) u frizider.
Ostatak sutradan iskoristim za novi rucak






Pasta ili Rizoto second hand :)
Iseckajte lazanju od tikvica kako vam odgovara, ne sitnim je previše, jer volim da se lepo vide komadi tikvica u jelu. Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi sa malo maslinovog ulja. Procedite kad je gotova i preko stavite iseckanu lazanju od tikvica, promešajte i uživajte. Isto je i za rižoto...








1 коментар: