Mama već četvrtu godinu za redom pravi slatko od ljutih papričica, ove godine sam joj se pridružila ... Ova zimnica može da bude odličan dodatak jelima, preliv za sve vrste mesa ili čak namaz za sendvič, izvrsna je u svakom slučaju,
Svi se oduševe kad probaju!
Lako se sprema, samo što proces traje 3 tada zbog ceđenja i stajanja, ali pravljenje slatkog uz svo seckanje i kuvanje traje oko sat i po do dva - prava sitnica :D
Evo recepta;
800gr fafaronki
1 kg crvenih paprika
4 veze peršuna
20čenova belog luka
2 kg šećera
0,5 l jabukovog sirćeta
Paprika se opere, obriše i ispeče u rerni. Zatim se oljušti i ostavi da se cedi celu noć.
Sutradan se pravi slatko.
U veliku šerpu se sipa šećer
prelije se sirćetom, pa na škoret (u našem slučaju smederevac) da se ušpinuje
gotovo je kada dobije staklast izgled i kad fino kaplje sa varjače
Paprika se iseče na kockice
Fafaronke se operu, odvoje od peteljki i iseku na kolutiće
Pazite ruke, možda najbolje da se seckaju sa rukavicama,
brideli su mi prsti od ljutine 2 dana
Peršun se opere, osuši i isecka na sitno
Beli luk se oljušti i isecka na sitno (sve može u secka)
U šećer se dodaju papričice, paprika i beli luk, uz povremeno mešanje, treba da se krčka na umerenoj vatri oko 30min
pred kraj se doda peršun
Zatim se kuva još malo. Treba da dobije staklast izgled, tada je gotovo
Zatim se krpa pokvasi sa vodom, iscdedi i stavi preko šerpe da stoji celu noć
Sutradan se slatko sipa u tegle.
Нема коментара:
Постави коментар