Recept za musaku od tikvica sam pronašla u časopisu Sale&pepe, pa sam ga isprobala, izmenila i doradila i evo šta je ispalo
Lazanja od tikvica - 2in1 ručak – ručak za dva dana
Lagano jelo za vruće leto
Potrebno je
oko 4 velike tikvice,
zavisi od toga koju količinu želite da pravite,
(koristim pleh veličine
26x20)
1 tegla paradajza bakina tajna
(ako koristite gotov paradaiz sos za spagete, kao sto sam navela u ovom
receptu, nisu potrebni so i drugi zacini Umesto ovog sosa može da se koristi
sok od paradaiza i onda bi trebalo tikvice posoliti po ukusu posle prženja).
¼ koluta kackavanja - oko 120g (po
zelji moze bilo koji, ali isprobala sam sa dimljenim sirom sa Kalenic pijace,
tezga gde se prodaje Panasovic maslinovo ulje i odlicno se uklapa u ovo jelo).
Listovi svezeg bosiljka
(ili susenog, onda stavite malo vise).
Ulje i brašno za przenje (za przenje uvek koristim Palmino ulje,
jer je stabilno na visokim temperaturama i ne menja svoju nutritivnu vrednost
pri zagrevanju, a pri tom je neutralnog mirisa i ukusa. Može da se koristi i
ulje od grožđica ali je dosta skuplje, a ako deca traže ustipke za večeru svaki
drugi dan, ne isplati se J
Ako su tikvice sasvim lade ne treba da ih ljustite vec ih
samo operite i isecite na
2-3 mm debljine, uvalajte u brašno i pržite na ulju sa
svake strane po minut 2 dok ne omekšaju. (u međuvremenu uključite rernu da se zagreje na 200 )
Ređanje u pleh
Sipajte malu kutlaču (za sosove) paradajza,
zatim poređajte
tikvice,
preko rendani sir i nekoliko listova bosiljka
i tako oko tri puta,
završite sa sirom. Ostavite par listova boljiljka za dekoraciju.
Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko pola sata. (ne treba da se pokriva folijom - tako se napravi fina krckava korica od sira)
Deca uglavnom ručaju u vrtiću, a za Milosa i mene je dovoljno
pola ovog pleha, drugu polovinu stavim u tupperware posudu za kuvana jela (ili
neku drugu koja se dobro zatvara) do sutra (ili prekosutra :) u frizider.
Ostatak
sutradan iskoristim za novi rucak
Pasta ili Rizoto second hand :)
Iseckajte lazanju od tikvica kako vam odgovara, ne sitnim
je previše, jer volim da se lepo vide komadi tikvica u jelu. Skuvajte
testeninu u posoljenoj vodi sa malo maslinovog ulja. Procedite kad je gotova i
preko stavite iseckanu lazanju od tikvica, promešajte i uživajte. Isto je i za
rižoto...
Нема коментара:
Постави коментар